fredag 2 april 2010

Storprojekt


Jag har längtat efter att sätta igång med ett STORT virkprojekt. Att känna hela virkningen ligga i knät, virka en stund varje dag och se hur arbetet blir större och större. Jag har mest haft mindre virkningar på gång den senaste tiden.
För ett par år sedan köpte jag en stor kon med rätt grovt ullgarn på Kasthalls fabriksförsäljning. Nästan 2 kg garn för 156 kronor. Som hittat! Nu har det legat till sig och precis blivit en färdig pläd. Jag hittade beskrivningen i ett gammalt nummer av Icakuriren (4/95). Spindelmönstret var roligt att virka och gick snabbt att lära sig utantill. Jag chansade lite på storleken (ca 1,20 x 2 m) och det gick bra, i stort sett allt garn gick åt. Och det var så skönt att bara virka på, utan en enda skarv på garnet.
Jag provvirkade först en bit för att dels prova beskrivningen och dels testa vilken storlek på virknål som blev bäst.
Jag började virka på pläden i början av mars och jag trodde först att det skulle bli ett evighetsprojekt, att jag skulle hinna tröttna många gånger om och att det skulle kännas lite enformigt med ett så stort arbete. Men det har varit roligt hela tiden, ett tecken på det måste väl vara att jag tom satt mig och virkat några varv på morgnarna innan jobbet.
När jag var klar fick hela pläden åka ner i ljummet vatten i tvätthon. Jag hällde i lite tvättmedel och så gnuggade jag igenom hela pläden ett par gånger. Efter några sköljningar planade jag ut den och sen fick den ligga och torka på mitt varma badrumsgolv. Efter denna behandling blev pläden mjuk och skön.
Jag är mycket nöjd över att ha gått iland med detta storprojekt.

Glad påsk!

13 kommentarer:

 1. En så jättevacker filt du gjort! och snabbt!Superfin!
  Det är ett bra tecken att man virkar innan jobbet på morgonen, så gör jag också ofta.

  SvaraRadera
 2. Väldigt fin! Vilket jobb! Jag har försökt några gånger, men jag bara tröttnar!
  Kul när man fyndar, det springer ju snabbt iväg om man ska köpa ullgarn till lite större projekt!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Vilken superfin filt du gjort! Jag har också börjat på en filt i mormorsrutor. Men för mej tar det nog mycket längre tid att få den klar. Hoppas du får en trevlig påsk!
  Kram Malin

  SvaraRadera
 4. Underbar filt!
  Härligt att slippa skarva och fästa tråden med ett så läckert resultat!
  Glad Påsk!

  SvaraRadera
 5. En "vill-ha-filt". Den kommer du att mysa mycket med tror jag! Glad påsk!

  SvaraRadera
 6. Vilken jättefin filt! Perfekt att krypa in i nu på vårkanten, när man vill sitta ute en stund i vårsolen (förmodligen med en kopp te/kaffe och ett nytt stick/virk-projekt).

  SvaraRadera
 7. Hej igen
  Du har fått en award inne hos mig!
  Kram Susanne

  SvaraRadera
 8. Den kan du verkligen vara stolt över!
  Jättefin.

  SvaraRadera
 9. Den ser verkligen helt fantastisk ut. Ska bli kul att se den live. Fru Inez

  SvaraRadera
 10. Hej, finns det möjligen en länk till mönstret?
  EJO

  SvaraRadera
 11. Hej EJO!
  Nej tyvärr har jag inte hittat nån länk. Icakuriren verkar inte ha så gamla beskrivningar på sin hemsida. Kanske kan man beställa gamla exemplar av papperstidningen?

  SvaraRadera