måndag 25 januari 2010

Bohusruta


Hej och tack för alla snälla kommentarer om min bohusruteväska.


Jag har fått förfrågan om hur man virkar rutorna.
Beskrivningen är hämtad från "Stora Sy & Handarbetsboken, Wezäta förlag och där heter de bohusstjärnor.

Lägg upp 20 lm.

Varv 1:
1 st i 8:e m från nålen X 2 lm, hoppa över 2 lm, 1 st i nästa lm. Upprepa från X varvet ut.

Varv 2:
5 lm, 1 st i föregående varvs näst sista stolpe (med nertag om båda maskbågarna) X 2 lm, 1 st i nästa st. Upprepa från X varvet ut.

Varv 3, 4 och 5:
Som varv 2.

Varv 6: (ett "rundvarv" som virkas som en direkt fortsättning på varv 5)
1 lm, 3 fm om sista st X 3 fm i vart och ett av de två följande hålen, 2 fm i nästa hål. Lägg upp 8 lm, vänd och fäst lm-bågen med 1 km i den 7:e fm, vänd, 2 fm om lm-bågen, 3 lm (dessa 3 lm bildar 1 picot), 2 fm om lm-bågen, 1 picot. Virka sammanlagt 5 picoter runt bågen och sluta med 2 fm om lm-bågen. Virka 1 fm bredvid de 2 fm som gjordes före 8-lm-bågen, 7 fm i nästa hörn. Upprepa från X men sluta med 3 fm i stället för 7 fm och därefter 1 km i varvets 1:a lm.

Varv 7:
X 8 lm, 1 fm i 2:a picoten på bågen, 9 lm, 1 fm i 4:e picoten på bågen, 8 lm, 1 fm i den mittersta av de 7 fm över hörnet. Upprepa från X men sluta med 1 km i stället för 1 fm.

Varv 8:
5 fm om lm-bågen, 1 picot, 5 fm, 3 fm om nästa lm-båge över hörnet, 1 picot. Virka totalt 3 picoter med 3 fm emellan runt bågen och sluta med 3 fm; 5 fm, 1 picot, 5 fm om nästa lm-båge. Upprepa från X och sluta med 1 km efter de sista 5 fm. Ta av tråden och fäst den väl.

Virka en likadan stjärna till. På 8:e varvet virkas den fast vid den första stjärnan med en km stället för en picot i var och en av de 4 picoterna utefter en sida. Obs. att hörnpicoterna ska vara fria. Ta av tråden och börja på en ny stjärna. Alla stjärnor virkas fast vid varandra på samma sätt och utmed en eller flera sidor beroende på var stjärnan är placerad.

lm = luftmaska
fm = fast maska
st = stolpe
km = kedjemaska (eller smygmaska)


Lycka till!

3 kommentarer:

 1. Åh, vad snällt att du delar med dig av mönstret! Jag ska genast spara det, blir så sugen på att virka din väska till sommaren.
  Kram Juliane

  SvaraRadera
 2. Tack för att du delar med dig. Självklart respekterar jag ditt beslut om awarden, så det finns inga hard feelings om det. :-)

  SvaraRadera
 3. Vad roligt att få ta del av mönstret på Bohusrutan. Ska snart på symässan i Sollentuna och ska passa på att titta efter garn till en "Bohusväska" där. Kanske provar mönstret redan i dag, om jag orkar. (Är dunderförkyld.)
  Ha det bra!
  Kram Malin

  SvaraRadera