lördag 1 maj 2010

Virkade filtar i mängd


Under flera år nu har min mamma och jag virkat filtar. Det började med att min mamma lärde sig virka en ruta som vi numera kallar farmorsruta eller svärmorsruta. Om den har något annat namn vet jag inte eftersom vi endast har lärt oss den muntligen. Är det nån som känner igen den och vet vad den heter eller kommer ifrån får ni gärna meddela detta. Hur som helst så har det blivit många rutor och många filtar under åren.


Senast nu så lämnade vi in 30 stycken färdiga filtar som ska packas i babypaket som sen skickas till behövande världen över. Jag vet att både Erikshjälpen och Röda Korset skickar såna här babypaket.


Vi har mest använt oss av akrylgarn. Dels går det att köpa billigt och dels passar det nog bättre där tvättmöjligheterna är primitiva.


Rutan är väldigt användbar, går att göra hur stora rutor man vill, dessutom kan man "förlänga" den, dvs minska den på ena hållet, öka på andra, så den får den storlek som önskas.


Beskrivning (och närbild) på farmorsrutan kommer i nästa inlägg.

8 kommentarer:

 1. Sista bildens filt i rosa, blått och vitt var jättefin, det är mina favoritfärger. Ska bli kul att se mönstret för jag känner inte igen det med blotta ögat.
  Visst är det härligt att ge bort sådana saker som man vet kommer till användning? Bra gjort!
  Kram.

  SvaraRadera
 2. Vilka underbara filtar - hoppas de kommer väl till pass!

  SvaraRadera
 3. Hej
  trevlig blogg !jag har hittat hit av en slump och tänk vad man kan lära sej om tex kasthall att där säljs ullgarner!!,jag bor i nte långt ifrån Borås och handlar alltid mina garner och tyger på "skroten" jag garnerna då förståss i garnaffärn.jag blev så sugen på dirr stora projekt med filten av ullgarnet ,skulle man kunna få mönstret på den? det hade varit trvligt.och de andra filterna är superfina,som sakt härlig blogg
  ha det gott // Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Vilka härliga filtar ni gör! Det är tur att det finns sådana som ni, så barn som behöver får lite värme. Må så gott i blåsten!
  Kram Malin

  SvaraRadera
 5. Vilken enorm prestation, man blir grymt imponerad. Hoppas allt är väl. Fru Inez

  SvaraRadera
 6. Wow! Vilken läcker packe med färgglada filtar! Och att dom blir en gåva till småttingar som fryser gör dom bara ännu mysigare. Nu är jag superinspirerad! Nyfiken på det där mönstret... Måste genast undersöka och provvirka...

  SvaraRadera
 7. Helt fantastiska fina filtar.
  De rutiga är de hopsydda av
  små rutor???????

  SvaraRadera